Hajléktalanokkal kapcsolatos hírek

Zalaegerszegen sem bírságtól, sem börtöntõl nem kell tartaniuk a hajléktalanoknak

"Teltházzal üzemel a hajléktalan szálló. Az éjjeli menedékhelyen 41 férõhelyen most 51-en vannak. Az átmeneti szállón is általában hasonló az arány. Ennek ellenére egy rászorulót sem hagynak fedél nélkül. A szociális munkások adatai szerint azonban 40-50-en élnek az utcán még a téli idõszakban is. Az épített környezet védelmérõl szóló törvénymódosítás értelmében december 1-tõl az önkormányzatnak lehetõsége van arra, hogy 150 ezer forint bírsággal, vagy akár 60 napos elzárással büntesse azt a hajléktalant, aki az utcán él. A hajléktalan szálló vezetõje nem tartja célra vezetõnek a bírság bevezetését. A szociális ellátásban dolgozó szakemberek más módon próbálnak megoldást találni a problémára. 

- Vannak néhányan, akik csak idõszakosan, vagy egyáltalán nem veszik igénybe a szolgáltatásainkat. Számukra próbálunk egy olyan krízisellátást biztosítani, ami lehetõvé teszi azt, hogy elkerülhessék a komolyabb egészségkárosodást. Megfelelõ ruházattal, hálózsákokkal látjuk el õket - mondta Kardos T. Ádám a hajléktalanszálló vezetõje. "
teljes cikk és videó Zalaegerszeg weblapján:
http://www.zalaegerszeg.hu/tart/farticle/77/17252/1

Hajléktalanok otthona - video

"Néhányan behánynak, aztán majd jön a Közterület Felügyelet" - hajléktalanok a fagyban

Elveszik a rendõrök a hajléktalanoktól a ruhákat, takarókat, ha az utcán találják õket, és úgy gondolják, ott is akarnak majd éjszakázni – számoltak be a Hírszerzõnek budapesti utcai szociális munkások. A BRFK szerint nem így járnak el. Lapunk egy sebtében kialakított éjjeli menedékhelyen is járt.

Read more...

A Hajléktalanokért Közalapítvány segítséget kér a társadalom otthonnal rendelkezõ tagjaitól.

A tél különösen nehéz idõszak a fedél nélkül élõ emberek számára. 
A legfontosabb, amit az utcán élõk érdekében ebben az évszakban tehetünk, hogy figyelünk rájuk. 
Hideg idõben, ha bajban lévõ embert lát az utcán, próbálja megszólítani és kérdezze meg, hogy szüksége van-e segítségre. Ha szükségét látja a közvetlen segítségnyújtásnak, hívja a mentõket! Egyéb veszélyhelyzet esetén keresse a regionális diszpécserszolgálatot a lenti telefonszámon. 
Mindkét esetben segíthet a bejelentett személy neve, kora, a helyszín és a probléma pontos leírása.
Biztosan bajban van valaki ilyen idõjárás mellett, ha nedves a ruházata; ha a földön fekszik takaró és alatta lévõ karton, polifoam nélkül; ha kihûlés, fagyás, kiszáradás gyanúja áll fenn; ha az Ön környezetében fedél nélkül élõ ember a szokásaitól eltérõen viselkedik (nem kelt fel mikor szokott, egész nap fekszik). Biztosan közvetlen segítségnyújtás szükséges, ha a megszólított hajléktalan ember eszméletlen, zavart, sérülés látható rajta.

Gondoljunk rá, hogy nem minden földön fekvõ ember hajléktalan: egy rosszullét vagy egy elesés is életveszélybe sodorhat bárkit akár néhány méterre a lakásától. A hideg, havas, esõs idõjárás életveszélyt jelenthet sok ember számára, hiszen sokan a megfelelõ fûtést sem engedhetik meg maguknak lakóhelyükön, mások rossz egészségi állapotuk, vagy idõs koruk miatt vannak veszélyeztetve. Látogassuk meg egyedül élõ szomszédainkat, vegyük észre, ha valahol nem füstöl a kémény.

Megelõzhetjük a veszélyes helyzeteket, ha figyelünk egymásra, pl. beszélünk a lakókörnyezetünkben élõ hajléktalan emberekkel, és ha szükségük van valamire, ami nekünk már nem kell, akkor közvetlenül nekik adományozunk. Ez lehet cipõ, takaró vagy egy bögre tea akár, de maga a beszélgetés is nagyon fontos lehet.

Ha jelentõsebb mennyiségû adományt tud felkínálni, a diszpécserszolgálatok segíthetnek a megfelelõ fogadószervezet megtalálásában.
Segítségét köszönjük!

Read more...

kormányhatározat tervezet

Az utcán élõ hajléktalan emberek számának csökkentését, a lakhatás biztonságának megerõsítését, a hajléktalanság megelõzését és a hajléktalan emberek ellátórendszerének fejlesztését célzó Középtávú Intézkedési Tervrõl

Read more...

A hajléktalanok zöme elfogadja a segítséget

Az utcán élõ emberek a legsebezhetõbbek, leginkább veszélyeztetettek, hangzott el hétfõn azon a regionális szakmai napon, melyet a hajléktalan emberekkel kapcsolatba kerülõ szervezetek munkatársainak rendeztek.

Read more...

Látszottak, róluk szólt a történet: zalaiak a hajléktalan mûvészek találkozóján

Látszom! Ezen a címen rendezték meg a hajléktalan mûvészek elsõ országos találkozóját a minap a fõvárosi Bálint Házban. A szervezõk és a fellépõk között zalaiak is voltak.

Ignác Tamás (balra) és Bogdán Lajos, a Zalaegerszegi Kannások - Fotó: Arany Gábor

Ignác Tamás (balra) és Bogdán Lajos, a Zalaegerszegi Kannások - Fotó: Arany Gábor

 

Read more...

24 óra az utcán - Index "hajléktalan-teszt"

Indexes újságírók próbálták ki milyen hajléktalanként az utcán lenni.

Index video a hajlektalanokrol 4.rész

Index video a hajlektalanokrol 4.rész

Index video a hajlektalanokrol 3.rész

Index video a hajlektalanokrol 3.rész

Index video a hajlektalanokrol 2.rész

Index video a hajlektalanokrol 2.rész

Index video a hajlektalanokrol 1.rész

index video a hajlektalanokrol, hajlektalan falu

Felhívás...

 F E L H Í V Á S  R É S Z V É T E L R E  

Elege van abból, hogy a hajléktalan embereknek se hangjuk, se jogaik nincsenek?

Szeretne részt venni a helyzet megváltoztatásában?

Ez egyedül lehetetlen, de együttmûködésben sikerülhet! 
A Város Mindenkié csoport ezúton meghívja egy a hajléktalan emberek önszervezõdésérõl és érdekvédelmérõl szóló képzésre, amelyet a New York-i Picture the Homeless („Képzeld el a Hajléktalanokat”) nevû szervezet négy tagja tart. A szervezetet 1999-ben két hajléktalan férfi alapította, amikor elegük lett a hajléktalan embereket érõ rendõri zaklatásból. Céljuk, hogy a hajléktalan emberek kiálljanak saját méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogukért. A szervezet minden tevékenységében – a döntéshozástól az akciók szervezéséig – a hajléktalan emberek vezetõ szerepet játszanak.  

Read more...

Hajléktalanokat foglalkoztatnának

Hajléktalan embereket foglalkoztató mosodát nyit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) modellkísérleti jelleggel hajléktalan embereket foglalkoztató mosodát indít Budapesten, a Mosoly utcában. A mosodában elsõként a Foltmentes adomány országos ruhagyûjtõ kampány során összegyûlt ruhákat mossák majd ki, a kampány támogatója, a Reckitt Benkiser által felajánlott mosó- és tisztítószerekkel. A márciusban indult jótékonysági akció során eddig több mint 20 tonna adományruha gyûlt össze – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Read more...

Virrasztás a hajléktalanokért

Az Utca Embere önkéntes hálózat által a budapesti Nyugati téri aluljáróba és több vidéki nagyvárosba szervezett akció a hajléktalanok nehéz helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. Az eseményt hajléktalan mûvészek bemutatkozására, meleg holmik, étel és ital osztására is felhasználták.

Read more...

Hajléktalan Emberekért Díj

Balogh Edit és Fekete András kapták meg idén - könyvkiadói munkásságukért - az idei Hajléktalan Emberért Díjat, amelyet a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár báltermében nyújtott át számukra pénteken a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Vecsei Miklós. 
 
A Barrus Könyvkiadó 2004-ben jelentette meg az Alkonyzóna címû kötetet, amely hajléktalan emberek írásait, grafikáit tartalmazza. A kötet színvonalas kortárs irodalmi antológia lett, amelynek létrejöttében, az anyaggyûjtésben, a válogatásban, és nem utolsó sorban az anyagi támogatásban Balogh Editnek és Fekete
Andrásnak jár köszönet - állapította meg a közalapítvány kuratóriuma.

Read more...

Életveszélyesen állapotban a megkéselt hajléktalan

Életveszélyesen megsérült egy hajléktalan férfi Egerben, akit a helyi hajléktalanszállón leszúrt egy sorstársa - tájékoztatott szombaton a rendõrség. 
A 38 éves támadó szóváltást követõen péntek este támadt rá késsel 53 éves áldozatára - közölte a Heves Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje, Soltész Bálint
A melltájéki sérülés nyomán életveszélyes állapotban szállították be a férfit a helyi kórházba. A gyanúsított ellen emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Heves Megyei Rendõr-fõkapitányság. A támadót õrizetbe vették és a rendõrség kezdeményezi elõzetes letartóztatását - mondta a sajtószóvivõ.

forrás: hvg.hu

Hajléktalan számlálás

 Nem nõtt a hajléktalanok száma, de meglehet, a folyamatos inzultusok miatt olyan helyekre húzódnak vissza, amelyeket nehezen lehet megközelíteni, és a szakembereknek is nehéz feltérképezniük. 
 
Lényegesen kevesebb hajléktalant regisztráltak szombatról vasárnapra virradó éjszaka a fõváros területén - mondta az elõzetes adatokat ismertetve Gurály Zoltán, a hétvégi számlálás céljára alakult Február Harmadika Munkacsoport egyik vezetõje. 
 
Vasárnap hajnalig 150 önkéntes szociális munkás rótta párban az utcákat és az aluljárókat, hogy összeszámolják a hajléktalan embereket a fõvárosban és környékén. A belvárosi körzetben 35, a külterületeken 209 körzetet hoztak létre. 
 Gurály Zoltán az MTI-nek azt mondta: a belsõ kerületekben háromszáz, a külsõben pedig négyszáz olyan embert sikerült a számlálóbiztosoknak regisztrálniuk, akik a szabadban, közterületen töltötték az éjszakát. 
 

Read more...

Télen elhunyt hajléktalanokra emlékeztek

Télen elhunyt hajléktalanokra emlékeztek szemeteszsákba bújva
Demonstrációval egybekötött megemlékezést tartott Az Utca Embere önkéntes hálózat pénteken Budapesten. A szervezet azokra a hajléktalanokra emlékezett, akik az idei télen, az utcákon vesztették életüket; a demonstrációval pedig arra hívták fel figyelmét, hogy szerintük az állam nem biztosítja az Alkotmányban lefektetett szociális biztonsághoz való jogot. 
 Az Alkotmánybíróság 42/2000-es határozatának értelmében az államnak kötelessége hajléktalanság esetén az életet közvetlenül fenyegetõ veszélyhelyzet elhárításához szállásról gondoskodnia – mondta Misetics Bálint, Az Utca Embere önkéntes hálózat szóvivõje. Hozzátette: bár az államnak ennél is többet kéne vállalnia, még ezt az alkotmánybírósági határozatot sem tartja be: kevés szállást tart fent, amelyek alkalmatlanok családok befogadására, jelentõs részükben pedig olyan rosszak a körülmények, hogy sokan inkább az utcán maradnak.
A megemlékezésen harminc, földön fekvõ, fekete szemeteszsákba bújt aktivista szimbolizálta az idén elhunytakat; rájuk egyenként egy szál fehér szegfût helyeztek.

forrás: hvg.hu